Бизнесменът е с 19 обвинения, вече разпитан НАП е вдигнала запори

...
Бизнесменът е с 19 обвинения, вече разпитан НАП е вдигнала запори
Коментари Харесай

НАП вдигна запори на Васил Божков за 50 млн. лв., но май не може да ползва компаниите

Бизнесменът е с 19 обвинения, към този момент разпитан

Национална агенция за приходите е вдигнала запори за 49 634 300 лева, наложени на 30 компании на обвинения хазартен предприемач Васил Божков. Това излиза наяве от документи в Търговския указател. Всъщност най-големите обезпечения са били от “Агро Капитал 2009 ” - 44 800 400 лева, и “Вабо 2017 ” за 2 680 000 лева

Отмяната на запорите е от началото на август след направена проверка от данъчните. При нея се оказало, че Божков няма отговорности към хазната. Според адвокати по комерсиално право обаче предприемачът няма да може да се разпорежда с фирмите. Причината е, че капиталът на огромна част от въпросните сдружения остава запориран от антикорупционната комисия КПКОНПИ поради наказателно дело против него.

Към момента Божков се намира под домакински арест по едно дело и с парична гаранция от 500 хиляди лв. по различен развой. Бизнесменът се прибра у нас на 25 август. Първоначално съдът го остави в ареста, само че втората инстанция реши, че Божков може да бъде и под домакински арест. Във фейсбук профила си той разгласява разпореждане на прокурор от Софийската градска прокуратура и твърди, че с него му се дава незабавна отбрана, както и за брачната половинка му Елена Динева и на сина му Антон. Божков твърди, че е давал показания, след което го създали предпазен очевидец, а животът му и този на околните му бил мощно заплашен.

От прокуратурата обаче отхвърлят предприемачът да е предпазен очевидец. Той има защита, само че статутът на предпазен очевидец е нещо друго. При такива случаи самоличността му се пази в загадка, разпитва се в специфична стая и е прочут единствено с номер. Божков е очевиден очевидец. Той даде показания по следствието за подкупи, които твърди, че е давал на представители на кабинета “Борисов 3 ” - на самия Борисов, на финансовия му министър Владислав Горанов и на пиарката на кабинета Севделина Арнаудова. Божков бе разпитан по процеса и все още наблюдаващият прокурор е решил, че показанията са задоволителни и няма потребност от следващи дейности с предприемача.

Самият Божков е упрекнат по 3 каузи и има още 19 обвинявания. Основното е за данъчни закононарушения, с които е ощетил бюджета с над 600 милиона лв.. Срещу него има и дело за подбуждане към убийства на няколко души, по което Божков е на независимост против гаранция от 500 000 лв.. Заедно с Божков е упрекната и брачната половинка му Елена Динева. Тя даже изкара 8 месеца в ареста, колкото е оптималният период за задържане, без импортиран в съда обвинителен акт. Динева даже бе пусната под гаранция от 1 млн. лв., само че избра да изчака да минат оставащите 17 дни до края на 8-те месеца и по този метод да излезе на независимост.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР